Werk je thuis? Zo houd je werk en privé gescheiden

Thuis werken heeft ontzettend veel voordelen. Je hoeft niet in lange files te staan, je kunt je werkuren flexibel indelen en de hond hoeft niet te wachten om uitgelaten te worden totdat iedereen s’ avonds thuiskomt. Toch liggen er ook een aantal gevaren op de loer. Een kantoor aan huis maakt het namelijk wel heel verleidelijk om af en toe een wasje te draaien of een kopje koffie te drinken met de buurvrouw. Hoe kan je voorkomen dat de grens tussen werk en privé vervaagt?

1. Houd vaste uren aan

Je hoeft dan wel niet naar kantoor; het is voor de regelmaat wel fijn om vaste werktijden aan te houden. Als je nou net de vroege start zo irritant vindt aan kantooruren, kun je best een uurtje later beginnen. Echter, zorg er wel voor dat je niet te lang achter elkaar werkt, door voldoende te pauzeren en na een 8-urige werkdag te stoppen.

 2. Maak een aparte, vaste werkplek

Het kan verleidelijk zijn om met de laptop op de bank te gaan liggen, maar productiever word je daar niet van! Het beste werk je vanuit een INC Professional Organizing werkplek op ordeaparte, vaste ruimte. Zoek naar opruimtips om je werkplek overzichtelijk en georganiseerd te houden, maar maak het er ook gezellig: het is namelijk wel de bedoeling dat je er ook echt gaat zitten. Mocht je het lastig vinden om zelf een goede werkplek te maken, schakel mij dan in om je te helpen. Neem snel vrijblijvend contact met me op! Profiteer tot eind 2016 van mijn super voordelige aanbieding.

 3. Kleed je fatsoenlijk aan

Rond blijven hangen in je pyjama is ook erg verleidelijk als je enkel de trap af hoeft te sjokken om naar je werk te gaan. Toch zal het je een stuk proactiever maken als je je gewoon aankleedt alsof je naar je werk gaat.

 4. Wees sociaal in de avonduren en pauze

Pauzes zijn er om even te ontladen, maar waar je dat op kantoor met je collega’s in de kantine doet, moet je het thuis iets meer opzoeken. Bel een collega, vriend of familielid op – of ga ergens een kopje koffiedrinken. Zorg ook dat je na werktijd genoeg mensen ziet. Je denkt er zo een-twee-drie niet aan, maar voor veel mensen is sociaal isolement een van de grootste nadelen van thuis werken.

5. Beantwoord privé telefoontjes en mail in je privétijd en vice versa

INC Professional Orgazing_timemanagementDit behoeft verder weinig uitleg. Als je je tijdens werkuren gaat bezighouden met privézaken en andersom, wordt het natuurlijk een stuk moeilijker om de twee te scheiden.

6. Regel een oppas

Thuis werken betekent zeker niet dat je tegelijkertijd voor je kinderen kan zorgen. Dat is een veelgemaakte fout. Zijn je kinderen thuis? Regel dan een oppas. Of zorg dat ze bij de crèche, vrienden of familie terecht kunnen.

7. Concentratie kwijt? Maak een wandelingetjeINC Professional Organizing_productief werken

Een van de voordelen van thuis werken is dat je er ’s middags echt even tussenuit kan. Maak een ommetje of ga lekker het bos in: je productiviteit zal er geheid van omhoog gaan. Lees over dit onderwerp meer in mijn blog over het verhogen van je productiviteit.

8. Rond je werkdag goed af

Voorkom dat je werk door je hoofd blijft spoken door taken aan het einde van de dag goed af te ronden. Maak aan het einde van de dag een planning voor de volgende dag en maak een overdracht waarin je kort samenvat wat je die dag hebt gedaan. Zo weet je de volgende ochtend precies waar je mee aan de slag gaat. Wil je meer tips om je werkdag productiever te maken, check het hier.

9. Zorg dat je omgeving weet wanneer je werkt

Je wilt voorkomen dat mensen zomaar komen binnenwaaien omdat ze je auto voor de deur zien staan. Laat zoveel mogelijk mensen weten dat je overdag gewoon zit te werken en dan dus eigenlijk niet bereikbaar bent.

10. Profiteer van je flexibiliteitINC Professional organizing_starten met opruimen

Een van de grootste voordelen van thuiswerken is dat je flexibel kan zijn. Zwemt je dochter af? Begin dan een keer extra vroeg of werk wat langer door zodat je erbij kan zijn. Ook kan je best een keer ’s avonds doorwerken als dat betekent dat je daardoor een halve dag vrij kunt nemen. Speel met je uren – dat is immers je luxe!

Vind je het niet gemakkelijk om werk & privé in control te houden? Ik help je graag met mijn advies! Neem hier contact op voor een vrijblijvende intake.

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl