4 top tips voor een meer relaxte decembermaand

Wat vliegt de tijd toch. We zitten alweer bijna in de laatste maand van het jaar. Traditioneel de maand van feestdagen, gezelligheid en bij elkaar zijn. Nu in Coronatijd vergt het nog meer creativiteit en planning. Wellicht schiet je dus nog gemakkelijk in een kramp schieten. December! Help! Pakjesavond, Kerstmis, oud en nieuw, paniek! En als je de bladen en reclames mag geloven kunnen je feestdagen alleen maar slagen met een zelfgemaakt zevengangendiner met uitzonderlijke ingrediënten, in een uitbundig versierd huis met – natuurlijk zelfgemaakte – decoraties volgens de laatste trends. Je denkt bij jezelf: ‘Hoe ga ik dat weer allemaal organiseren?’ en voor je het weet slaat de decemberstress toe. Geen paniek. Blijf rustig, want met deze vijf tips doorsta je deze maand.

Ontspannen en met een goed gevoel. Bovendien heb je nu nog alle tijd om deze praktische adviezen rustig toe te passen.

4 tips voor een decembermaand op relaxte rolletjes:

1. Bewaak je agenda goed

In deze drukke decembermaand doe je er goed aan je agenda vóór de feestdagen niet helemaal dicht te plannen. Durf eens vaker nee te zeggen op een verzoek. Zorg goed voor jezelf en reserveer voldoende tijd voor ontspanning. Zo kun je de feestdagen ontspannen beginnen en ben je aan het einde van de decembermaand nog steeds fit. En dan lukt het je gegarandeerd om het nieuwe jaar fris en monter tegemoet te treden.

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Al lijkt het nog ver weg, maak toch nu alvast een to-dolijst voor de feestdagen. Wat is de planning, met wie ga je het vieren en wanneer? Zeker nu in deze Coronatijd vergt dat meer planning en creativiteit dan andere jaren. Ga je samen lunchen, of komt iedereen bij jou voor het kerstdiner? Wat ga je koken? Wat heb je nodig? Enzovoorts. Door dat nu al te doen krijg je overzicht en voorkom je dat je vlak INC Professional Organizing_werk en prive in Controlvoor kerst ’s nachts wakker schrikt om wat je allemaal niet mag vergeten, of wat je  eigenlijk al had moeten doen. En geloof me, het hebben van zo’n lijst geeft je een heleboel rust in je hoofd, en dat kun je in deze drukke maand goed gebruiken.

3. Hou het simpel

Maak geen ingewikkelde gerechten die je nog nooit eerder hebt gemaakt. En nee, het hoeft ook heus geen zevengangenkerstdiner te zijn. Ga voor kwaliteit boven kwantiteit. Serveer een eenvoudig doch heerlijk driegangenmenu. Kies gerechten die je zoveel mogelijk van tevoren kunt klaarmaken. Je kunt ook afspreken dat alle gasten één gerecht van het kerstdiner meenemen. Gourmetten of kaasfondue is bijvoorbeeld ook heel gezellig. Alternatief: hou met kerst een keer een stampotten avond. Van te voren kun je dit al koken – zo heb je op de avond zelf tijd om gezellig te kletsen of een (familie) spel te doen.holidays-dinner-eating-lunchSommige restaurants, zoals Het Bergpaviljoen in Amersfoort, bieden een thuiskook-kerstmenu aan. Handig: dit scheelt nadenken en inkopen doen (geen lange wachtrijen). Bovendien is het gemakkelijk te bereiden en je eet bovendien ook nog eens op culinair niveau. Neem eens een kijkje op de website van het Bergpaviljoen. Je kan daar namelijk ook genieten van een heerlijk kerstdiner in het restaurant!

4. Geef een ervaring cadeau

Veel mensen geven elkaar in deze feestmaand cadeaus. Heb jij geen behoefte aan nog meer spullen, of weet je niet eens meer wat je nog moet geven of vragen? Geef een ervaring cadeau! Dit kan bijvoorbeeld een middagje high tea zijn, een bos- of strandwandeling, theater- bioscoop, of museumbezoek, of een dagje naar een mooie stad.

INC Professional Organizing_opruimen en tijd voor jezelf over houdenOnderzoek heeft uitgewezen dat een positieve ervaring veel gelukkiger maakt dan het bezit van spullen. Dat komt onder andere doordat we bij ervaringen niet goed kunnen vergelijken met die van anderen. Iedereen beleeft ze op zijn eigen manier, zodat je er vaak jarenlang met plezier op kunt terugkijken. Bovendien nemen ervaringen geen plaats in, hoeven ze niet te worden opgeruimd, vergen ze geen onderhoud en kunnen ze niet stuk gaan!

Vind je het toch leuker om een cadeau te geven of te krijgen, geef of vraag dan producten die ‘op’ gaan, zoals verzorgingsproducten, een geurtje, een boeketabonnement  je favoriete chocolade of een tijdschriftenbon. Koop deze cadeau’s het liefst niet op het allerlaatste moment. Dit kan je ook al een paar weken van tevoren doen. Dat is een stuk relaxter!

Zo, laat nu de decembermaand maar komen! Geniet ervan en… tel je zegeningen

Besef eens goed hoe rijk je bent met alles om je heen ;-).

inc-professional-organizing_no-stress

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl