9 tips om een opgeruimd huis te houden/ krijgen!

opruimen

Als je huis dan eindelijk is opgeruimd, wil je het ook graag netjes houden. Maar hoe doe je dat? Eigenlijk is het vooral een kwestie van jezelf wat simpele gewoontes aanleren. Dat kost wellicht even tijd en doorzettingsvermogen, maar het zorgt wel voor rust en ruimte. Hoe fijn is dat!

Doe iets weg voordat er iets bijkomt.

Iets erin, is iets eruit. ‘Niet genoeg opbergruimte’ is een van de meest genoemde smoezen voor rondslingerende rommel. Waarschijnlijk ligt dit probleem niet aan de hoeveelheid opbergruimte, maar aan het aantal spullen.

Als er steeds nieuwe spullen bij komen, is het logisch dat de kastdeuren op een dag niet meer sluiten. Om te voorkomen dat het uit de hand loopt, kun je deze regel aanhouden: voor alles wat je nieuw in huis haalt, doe je voortaan eerst iets weg. 

Houd het klein

Neem je niet voor om een uur te gaan opruimen, maar tien minuten. De drempel is dan minder hoog en doordat je vol aan de slag gaat, krijg je heel veel gedaan. Ben je heel lekker bezig, dan kun je altijd nog wat langer doorgaan.

Maak je bed op

Het kost weinig tijd, maar maakt een heel verschil. Simpele gewoonte: zet na het slapengaan eerst even het raam open om het matras te laten luchten, ga ontbijten en maak daarna je bed op.

Tien minuten voor bedtijd

Trek er standaard tien minuten voor uit om het huis aan kant te maken voordat je naar bed gaat. Vuile kopjes in de vaatwasser, rondslingerende kleding in de kast of wasmand, schoenen in de gang. Zo struikel je in de ochtend niet over de rommel en ga je met een fris hoofd de deur uit.

Volle handen

Verlaat een ruimte nooit met lege handen. Loop je van de woonkamer naar de keuken, kijk dan altijd of je vuile vaat of afval mee kunt nemen. Loop je van je slaapkamer naar de badkamer, neem dan kleding mee die in de wasmand kan. Kost geen extra moeite en je ruimt onopgemerkt al best veel op.

Ruim het direct na gebruik op

De effectiefste manier om het huis schoon en opgeruimd te houden, is om iets na gebruik direct op te ruimen.

Dat begint al bij het opstaan: gooi vuile was in de wasmand, stop de deo terug in het laatje, zet de ontbijtborden in de vaatwasser, gooi de lege fles sinaasappelsap in de glasbak, leg de gelezen krant in de papierbak.

Na een tijdje wordt het vanzelf routine. 

Houd het aanrecht en gasstel schoon

Kleine moeite: even met een doekje en wat keukenspray over het aanrecht en gasstel nadat je hebt gekookt of afgewassen. Als etensresten al zijn aangekoekt, ben je juist veel langer bezig.

Tevreden met schoon genoeg

Heb je 80% van het opruimwerk gedaan, dan hoef je je niet blind te staren op de laatste 20%. En het is ook niet nodig om elke keer je hele boekenkast uit te mesten of de bovenkant van je kledingkast af te stoffen. Dat soort klusjes neem je gewoon even mee bij de grote schoonmaak.

Wees niet te streng voor jezelf

Op sommige drukke dagen lukt opruimen gewoon even niet. Als je er de dag erna tien minuten extra voor uittrekt, is het huis zo weer netjes.

Vind je het lastig om je huis opgeruimd te krijgen of te houden? Ik help je graag. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Deze blog is geïnspireerd op tips van Vrouw en Flow.

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl