4 Tips: opruimen na het overlijden van een dierbare

Opruimen na het overlijden van een dierbare* is niet gemakkelijk. Hoe pak je het aan?

 4 tips voor je waarmee je kunt beginnen als je eraan toe bent.

Na het overlijden van een dierbare komt er een dag dat je gaat opruimen. Dat is niet gemakkelijk, want aan veel spullen hecht je emotionele waarde. Je dierbare heeft het gekocht tijdens een gezamenlijke vakantie, of hij/zij gebruikte het voorwerp dagelijks. Er kleven verhalen aan de spullen. Wanneer begin je met opruimen en hoe pak je het aa

Tip 1: Begin pas met opruimen als je er zelf klaar voor bent

Het moment dat je begint met het opruimen van de spullen van je dierbare bepaal je zelf. Je bepaalt zelf wanneer jij er klaar voor bent. Er komt een moment Opruimcoach_Amersfoort_opruimen na overlijdendat je merkt dat je zover bent. Bijvoorbeeld doordat je de kast graag wat leger wilt hebben, of omdat je niet meer telkens geconfronteerd wilt worden met zijn of haar spullen. Laat dit moment dus niet door iemand anders bepalen.

Tip 2: Doe het eventueel samen

Misschien vind je het prettig om samen met anderen op te ruimen? Het kan fijn zijn om het huis samen met bijvoorbeeld de kinderen, of je broers of zussen op te ruimen, omdat zij ook gehecht zijn aan de spullen van hun vader/moeder en jullie elkaar kunnen steunen in het verdriet en de herinneringen.

In andere gevallen kan het juist prettig zijn om het met een professional organizer (opruimcoach) aan te pakken, die net wat meer afstand en expertise heeft. De voordelen van het inschakelen van een opruimcoach zijn:

  • Het opruimen wordt minder zwaar
  • Dierbare spullen en herinneringen blijven bewaard en krijgen een mooi plekje
  • U hoeft moeilijke beslissingen en emotionele momenten niet alleen aan te gaan.

Tip 3: Verdeel het huis in opruimzones

Het kan overweldigend zijn of zelfs onbegonnen werk om het hele huis in een keer door te gaan. Verdeel het huis daarom in zones. Vandaag ga je opruimen in de woonkamer, een volgende keer de slaapkamer en de boekenkast.

Tip 4: wees zorgvuldig

Je wilt later geen spijt krijgen van dingen die je hebt weggedaan. Wees daarom zorgvuldig. Bedenk je bij een voorwerp het volgende, wil ik het voorwerp echt zelf houden? Of bewaar ik het uit ‘omdat het zo hoort’ en/of uit schuldgevoel? Leg het voorwerp anders even aan de kant en kijk er een uurtje later nog eens naar. Ook een professional organizer heeft hier ervaring mee. Neem geen (te) snelle beslissingen.

Verdeel de spullen in 4 categorieën en schrijf dat op de dozen:

  • Spullen die je wilt bewaren
  • Spullen die je niet zelf wilt bewaren, maar wel van waarde kunnen zijn voor familie en/of vriendenINC Professional Organizing_opruimen na een uitvaart
  • Overige spullen die je wilt weggeven (Kringloop of zoiets ) of bijvoorbeeld op Marktplaats wilt zetten
  • Spullen die je gaat weggooien

Bekijk, als je klaar bent, de spullen in de verschillende dozen nog eens. Heb je de goede verdeling en doe je geen spullen in een opwelling weg? Slaap er eventueel nog een nachtje over. Veel sterkte en mocht je het fijn vinden om hulp of steun te krijgen tijdens dit proces, maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsproces. Ik help je graag!

*met dierbare bedoel ik, je partner, je vader, je moeder of beide ouders.

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl