Hoe verlaag je voor jezelf die lat?

Werk, hobby, sport, sociaal leven, wellicht een partner en misschien ook een gezin.. We moeten van alles. Vinden we zelf. En dit alles wil je wellicht goed doen en het kost bovendien allemaal tijd en aandacht. En dat kan niet altijd, je komt op den duur klem te zitten en dit geeft een gevoel van falen. Bah wat is dit lastig en vervelend.  Om dit gevoel tegen te gaan doe je je best om het toch nog voor elkaar te krijgen. Voor je het weet beland je in een vicieuze cirkel. Gelukkig is er hiervoor een oplossing.

De oplossing ligt in het feit dat je moet stoppen jezelf moet afvragen of je goed genoeg bent! En ook dat je goed voor jezelf zorgt op de langere termijn. Een term die hiervoor gebruikt wordt is zelfcompassie.

5 tips om je zelfcompassie te verhogen / voor jezelf de lat te verlagen:

 1. Vervang het woordje ‘moeten’ door mogen. Je mág iets spannend vinden. Je mag naar een feest, maar je mag ook thuis blijven. Als je dit toepast, geeft dat meer ruimte en het gevoel dat het je eigen keus is. Niet iets dat wordt opgelegd.
 2. Raak jezelf aan als je stress ervaart. Hierdoor komt net als bij knuffelen oxytocine vrij waardoor je ontspant.
 3. Doe elke dag tenminste 1 x iets leuks. Iets dat jou ontspant, waardoor je energie opbouwt om vol goede moed verder te gaan.
 4. Laat ideaalbeelden los. Je hebt allemaal beelden en verwachtingen in je hoofd:
  • Hoe anderen zich zouden moeten gedragen.
  • Hoe jij je zou moeten gedragen.
  • Hoe jouw leven eruit zou moeten zien.
  • Hoe dingen zouden moeten aflopen.
  • Wat mensen van je denken.

  Laat dit allemaal los. Je hoeft niet aan deze verwachtingen te voldoen. Je bent uniek. Jouw authenticiteit kan zich alleen uiten door precies te zijn wie je nu bent. Niet door anderen te kopiëren of te proberen aan allerlei verwachtingen te voldoen.

 5. Las pauzes in! Als je dit niet doet, raak je uitgeput, waardoor je niet scherp blijft en boos op jezelf wordt. Wég zelfcompassie.

Lijkt het je interessant om meer te lezen over dit onderwerp. Het boek ‘De moed van imperfectie’ van Brene Brown kan ik je van harte aanbevelen.

Wil je met mij eens sparren over het verlagen van jouw lat? Dit kan zowel door je werk of door thuis zijn, of juist door de combinatie van beiden. Laat je gegevens achter en ik neem op korte termijn contact met je op! Mijn kennismakingsgesprekken zijn vrijblijvend en kosteloos.

© 2023, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl