Spullen loslaten is lekker, maar helaas niet makkelijk..in mijn online cursus geef ik je tools!

Afgelopen zaterdag was ik op een Vrouwendag. Het ging daar over het je richten op de dingen die voor je liggen en het loslaten van de dingen uit je verleden. En dat loslaten gaat niet zomaar. Je kunt niet zeggen ‘Ik denk er niet meer aan’ of ‘Ik verhuis en ik ben het kwijt’. Nee, pas als je je bewust bent van je verleden en daarmee in het reine komt, kun je dingen gaan loslaten. Je moet daarin je eigen verantwoordelijkheid nemen, omdat je niet altijd kunt verwachten dat een ander het voor je in orde maakt.

Ik herkende veel aspecten die ook gelden bij het organiseren van een woning of deel daarvan. Die wil ik graag met je delen.

Overal hoor je ‘loslaten’

De term loslaten wordt te pas en te onpas gebruikt. ‘Laat los en alles wordt anders’. Ten diepste klopt het wel, maar het is geen simpele zaak. Dingen die je moet gaan loslaten hebben jou in het verleden geraakt, blij gemaakt, gekwetst of verdriet gedaan. En dat vergeet je niet zomaar.

Maar, als die gebeurtenissen je blijven bezighouden kun je uiteindelijk niet verder in de toekomst, omdat die oude dingen altijd hun schaduw over het nieuwe blijven werpen. Je moet op de een of andere manier dingen afsluiten om verder te kunnen.

Spullen zeggen iets over verleden en heden

Zo ervaar ik dat ook vaak bij mensen met een huis vol spullen. Zij weten best dat het veel is en dat er iets gebeuren moet, maar dat kan niet zomaar. Die INC Professional Organizing_voorjaarsschoonmaakspullen vertegenwoordigen iets: zekerheden, herinneringen, ervaringen, dromen, voorbije tijden. Het gaat dan niet alleen over foto’s of filmfragmenten, maar ook over hobbyspullen, jaargangen van je favoriete tijdschriften, cassettebandjes, kampeerspullen, een muziekinstrument, babyspullen, kleding, speelgoed, enzovoort. En door het laten liggen van die spullen houd je ‘vroeger’ nog een beetje vast of je stelt de confrontatie ermee uit.

Weemoed over wat ooit was en niet meer terugkomt kan ons verdrietig maken. Ook de teleurstelling dat van onze plannen minder terecht gekomen is dat we wilden. Maar die tent op zolder maakt je niet meer blij. Juist omdat je hem niet meer gebruikt. Hij herinnert je er telkens aan dat het voorbij is. Of je wintersportuitrusting, waarmee je zoveel plezier hebt gehad. Maar ja, wintersport lukt niet meer.

Is weggooien de oplossing?

Alles maar weggooien? Nee, dat hoeft niet. Toch kan het helend zijn om dingen eens door te kijken, eerlijk te zijn over het nut ervan en waarom je ze bewaart. Misschien bewaar je dat oude speelgoed van je kinderen, omdat je hoopt op kleinkinderen die komen logeren, terwijl dat niet gebeurt.

Soms heb je ook tijdschriften, recepten of interessante informatie bewaard om later nog eens te gaan lezen of uitzoeken, maar eigenlijk weet je wel dat je dat niet meer gaat lukken. Bovendien realiseer je je dat die informatie ondertussen ook gedateerd kan zijn. Kies ook dan een paar mooie items en doe de rest weg. Niet omdat het moet, maar omdat het je vasthoudt aan beloftes of voornemens van vroeger, die je wellicht weerhouden om iets nieuws op te pakken wat je nú interessant vindt.

Organizing is meer dan opruimen!

‘Opruimen kan zo moeilijk niet zijn? Dat kan toch iedereen!’ zeggen mensen wel tegen zichzelf. Oja? Waarom kost het je dan zoveel moeite? Waarom stel je het steeds uit?

Het gaat niet om het oud papier of je huishoudafval, maar dit gaat over diepere zaken. Het gaat ten diepste over jou. Over je verleden en je heden. Over INC Professional Organizing Loslaat workshopje verwachtingen, bereikte doelen en mislukkingen. Dat onder ogen zien gaat je niet in je koude kleren zitten. Maar, elke keer weer zie ik dat mensen zich bevrijd voelen als ze dingen loslaten. Als ze, vaak met pijn in het hart, spullen weggeven of weggooien die ze niet meer nodig hebben of niet meer willen. Ze maken keuzes en sluiten dingen af. Dat geeft echt ruimte naar de toekomst.

Wil jij dat ook?

Het is spannend om een organizingtraject aan te gaan, maar samen naar dingen kijken, erover praten, keuzes maken en er letterlijk afstand van nemen kan je zo helpen. Want al die spullen kunnen je ook het zicht ontnemen op dingen die je wél graag wilt doen. En dát komt ook weer bovendrijven. Dus, probeer het en neem contact op om eens te praten over jouw situatie en hoe jij je eigen toekomst kunt beïnvloeden door los te laten. Is deze stap je iets te groot, maar lijkt het je fijn en interessant om op een inspirerende manier te leren over loslaten. Meld je dan snel aan voor mijn online cursus ‘Leven met minder spullen’. Hier vind je meer info.



Deze blog is grotendeels geschreven door mijn collega Professional Organizer Carina Bezemer!

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl