Marie Kondo hype of hulp?

De wereld is in de ban van opruimgoeroe Marie Kondo. Brengt een voorwerp je blijdschap? Dan mag het blijven. Zo niet? Weg ermee! Is dit dé oplossing voor een opgeruimd leven?

Tidying Up With Marie Kondo is dé nieuwe hit op Netflix. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo schreef de boeken over haar opruimmethode KonMari al jaren geleden, maar door de serie stijgt haar populariteit naar ongekende hoogten. Haar methode kent één gouden regel, namelijk: brengt dit voorwerp mij blijdschap? Dan mag het blijven. Zo niet? Weg ermee!

Volgens Vox is het niet zo vreemd dat we massaal weglopen met de Japanse ‘opruim deskundige’. Journalist Constance Grady denkt dat het te maken heeft met onze drang naar complete controle. “Het idee dat je alleen maar een paar simpele stappen hoeft te volgen om alles om je heen perfect in het gareel te krijgen”, legt ze uit. “Ook al kreeg ik er geen betere cijfers van op school, dan was in ieder geval alles thuis precies zoals ik het wilde.”

Maar de drang naar een schoon en opgeruimd huis kan nog wel eens tot pittige onderhandelingen lijden. Bijvoorbeeld met een oud kledingstuk, want stel je voor dat die klusbroek tóch nog een keer van pas komt. Of je hebt een miskoop gedaan, die ook nog eens veel te duur was, dan mag je het toch niet zomaar weggooien?

Om niet te blijven hangen in die negativiteit heeft Kondo iets bedacht: een uiterst belangrijk onderdeel van het wegdoen van spullen is  dat je de voorwerpen bedankt voor wat ze wél voor je hebben gedaan. De croptop bijvoorbeeld, die je zo enthousiast aanschafte, maar toch niet zo’n succes bleek te zijn. Ook die bedank je voor het feit dat het je deed inzien dat deze modetrend niet aan jou besteed was.

Vervolgens begint het tweede deel van de Konmari opruimmethode: het sorteren. Stel je even voor: een lade met op kleur gesorteerde sokken, een kast met kleding op lengte en een plank vol perfect gevouwen t-shirts. Dat klinkt extremely satisfying toch? Op die manier creëert Kondo dus een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd bij miljoenen mensen over de hele wereld. Althans, dat beweert ze zelf.

Controle
Maar met het stijgen van Kondo’s populariteit, steeg ook de kritiek op haar opruimmethodes. Critici riepen vragen op als: mogen we ook nog andere emoties voelen dan blijdschap? Of moet ons hele leven ingericht zijn op het optimaliseren van dat gevoel? En als we ons hele leven ‘Konmari’en’ sluiten we ons dan niet af voor alle andere dingen die spullen voor ons kunnen betekenen?

Ook Anne Helen Petersen stelt op Buzzfeed dat dit soort denkfouten echt een keer moeten stoppen: “moet dan echt alles in ons leven perfect zijn? Is dit niet juist wat ervoor zorgt dat onze millennials een burn-out krijgen?” In haar ogen moeten spullen gewoon spullen blijven en niet ineens de middelen waarmee we blijdschap kunnen creëren. Een huis mag volgens haar heus wel eens crappy zijn, zonder dat het meteen voelt als falen.

Kondo’s opruimwoede heeft daarnaast ook nog een praktische valkuil. Als je uit al je spullen blijdschap moet kunnen halen, geldt dit natuurlijk ook voor schoonmaakspullen of keukengerei. Want, worden we nou echt gelukkig van een dweil of die frituurpan? Nee, niet echt. Maar als je die spullen weg doet, zul je toch weer nieuwe varianten moeten aanschaffen die je wél blij maken. Als je het té nauw neemt met de methode, wordt je daarmee al snel een dief van je eigen portemonnee. Zeker omdat Kondo zelf ook prachtige opbergdozen aanbiedt voor de prijs van 90 dollar. Erg voordelig is het dus niet, om je huis er esthetisch aangenaam uit te laten zien.

Al om al worden we heus wel blij van alle perfect opgeruimde kasten op Marie Kondo’s Instagram. Inspiratie genoeg! Maar wat ons betreft mag je de methode best met een korreltje zout nemen, er mag tenslotte best geleefd worden!

Bron: site Eva Jinek / Kro-NRCV

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl