Spullen met emotionele waarde opruimen, zo lukt het wel!

Gisteren zat ik in de trein met twee dames van een jaar of 65 tegenover me. Ze hadden het over het lastige aspect van opruimen en dan met name over de dozen die ze uit het ouderlijk huis als erfenis hadden gekregen. De ene dame zei: “tsja ik kom maar niet in die ruimte waar die spullen van m’n ouders staan. Ik vind het zo lastig om dingen weg te doen, omdat ik weet hoe hard m’n moeder ervoor gewerkt heeft. En ik zie nog het beeld voor me, hoe trots m’n moeder erop was”.
Spullen opruimen waar een emotionele waarde aan zit, wordt vaak als moeilijk ervaren. Het kost ook vaak veel tijd en bergen energie. Een grote kans dat je, net als de dame uit de trein, er dan maar liever niet aan begint. Een van de redenen is dat er emotionele lijm aan deze spullen zit. Hoe kan je ervoor zorgen dat je er wel korte metten mee maakt?

Wat is emotionele lijm?

Je hebt emotionele lijm van het verleden, dit zijn herinneringen die je bij bepaalde spullen hebt. Hierbij kun je denken aaINC nieuwsbrief aug_beeldjen een vakantiesouvenir, een cd die je altijd draaide toen je zo verliefd was, het beeldje dat uit de erfenis van je oma komt en dat soort dingen.

Deze herinneringen hoeven overigens niet altijd positief te zijn, want misschien is het nu wel uit met diegene waar je destijds zo verliefd op was, of is het helaas nooit wat geworden, waardoor je nu een naar gevoel krijgt als je de cd luistert. Of denk je steeds, bij het zien van het beeldje, dat je er meer voor je oma moest zijn, toen ze ziek was. Of misschien was het helemaal geen warm en fijn persoon en had je de laatste jaren helemaal geen contact meer, waardoor dit beeldje een heel andere lading krijgt.

Zou het niet heerlijk zijn om je huis op te schonen van negatieve herinneringen?

Een praktische tip is, om de spullen wel weg te doen, ze hebben namelijk wel hun ‘dienst’ bewezen.  Je geheugen werkt met associaties. Vaak is een foto (eventueel in een mooi boekje), of een liedje voldoende. En die kun je wellicht wel op spotify opzoeken. Dat scheelt weer ruimte ;-).

INC Professional Organizing_spullen met emoties opruimenMocht je je spullen met emotionele lading toch wel willen houden, ga ze dan echt gebruiken. Op deze manier kan je er elke dag, week of maand van genieten. Draag de ketting van je oma/ moeder, gebruik het chique servies elke dag en hang het schilderij dat je hebt geërfd gewoon op. Na verloop van tijd kan je altijd nog beslissen of je het voorwerp alsnog naar de kringloop of iets dergelijks brengt. Op de website van inzameldoelen, vind je een overzicht om een goede bestemming te vinden voor spullen die je weg doet!

Kun je hulp gebruiken om de spullen met emotionele waarde op te ruimen? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

© 2023, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl