Vier verassende vragen voor jouw geslaagde opruimklus

 

Recent las ik het boek ‘De keuze’ van Edith Eva Eger. Wat een prachtig boek. Niet voor niets een internationale bestseller.

Het is niet alleen een prachtig en waargebeurd verhaal over een holocaust overlevende, maar er staan ook inspirerende levenslessen in. Zoals dat je ook al zit je gevangen, dat je in gedachten ‘vrij’ kunt zijn. Het zijn jouw gedachten. Het boek gaat dus over het maken van keuzes. Wellicht vind je het kort door de bocht, vergeef me hiervoor, maar bij opruimen en loslaten van spullen draait het hier ook om.

Edith is nu klinisch psycholoog en stelt bij aanvang van een sessie met haar patiënten vaak de volgende inspirerende en ook wel ‘moeilijke’ en diepgaande vragen.

  1. Wat wil je?
    Het gaat er echt om wat jij wil, niet iets van of voor de ander. Het gaat om jouw verlangen.
  2. Wie wil het?
    Het gaat om de verwachtingen voor onszelf. In plaats van te voldoen aan de verwachtingen die anderen van ons hebben. Het is jouw verantwoordelijkheid om te handelen vanuit jouw authentieke ik. Soms betekent dit dat je de behoefte om anderen te plezieren moet opgeven, dat je de behoefte aan iemands goedkeuring moet opgeven.
  3. Wat ga je eraan doen? Edith gelooft in de kracht van het positief denken. Verandering en vrijheid vereisen ook positieve actie. Dingen die we vaker doen, worden we beter in. Als we vaker boos / bang zijn, gaan we ons vaker boos/bang voelen. In veel gevallen werken we eigenlijk heel hard om ervoor te zorgen dat we nergens heen gaan. Verandering draait om opmerken dat iets niet langer werkt en de vertrouwde patronen doorbreken die je gevangen kunnen houden.
  4. Wanneer? Als we ons willen ontwikkelen in plaats van in een kringetje rond te blijven draaien, dan is de tijd gekomen om in actie te komen en wel nu!

Ik ben zeker geen psycholoog, maar ik kan me voorstellen dat je dat (een deel van) deze vragen ook in of voorafgaand aan een sessie aan bod kunnen komen. Het is natuurlijk van belang dat je zelf de wens hebt voor meer rust, ruimte en overzicht in je huis. Of dat jij graag hulp wilt bij het opruimen van het huis van een dierbare. Het gaat zeker om jouw verlangen en niet om aan de behoefte van goedkeuring van een ander te voldoen

En tjsa als je NU dit artikel leest, is het hoogst waarschijnlijk ook hét goede moment om in actie te komen. Neem gerust contact met me op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl