Wat maakt loslaten van spullen lastig en hoe lukt het wel?

Dozen vol spullen heeft mijn client op zolder. Zij is boven de 80 en heeft ontzettend veel hobby’s. Van fossielen en stenen verzamelen tot het lezen van heel veel verschillende soorten boeken. Ze zou bij wijze van spreken een bibliotheek kunnen betekenen. Ook tekent / schildert ze graag.  Op zolder liggen kisten vol sigarenbandjes, want deze wil ze nog in een album gaan plakken. Dit wil ze gaan doen als ze er de rust voor heeft. En  ik heb niet de verwachting dat deze ooit komt. Of dat ze de rust ervoor gaat nemen. Momenteel zit ze met een gebroken voet op de bank.. dit is echt het ultieme moment om een van haar liefhebberijen op te pakken. Als ik het aan haar vraag zegt ze altijd “Ja, ik zou wel willen, maar nu ben ik zo moe”. Elke week heeft ze excuses om spullen te houden. Anderzijds wil ze graag meer rust in haar hoofd, want al die spullen ‘vragen’ iets van haar. Dozen vol foto’s die nog een plekje in een album verdienen, boeken die nog gelezen ‘moeten’ worden enzovoort enzovoort. 

Bij alle voorwerpen die ze wil bewaren zit een verlangen. Om rustig te gaan lezen, sigarenbandjes en foto’s inplakken of te schilderen. Anderzijds geeft de spullen haar ook een gevoel van ‘druk’ en ‘moeten’. Ik heb haar stukje bij beetje laten inzien dat ze zichzelf klem zet. Het mooiste is dat ze eigenlijk in een klein hutje op de hei zou willen wonen.. Met zo weinig mogelijk spullen. Als we dit in gedachten houden gaat het maken van keuzes haar iets gemakkelijker af.


Wist je dat er ook spullen zijn die jij uit schuldgevoel bewaard? 
In mijn online cursus ‘leven met minder spullen’ ga ik zeven factoren bespreken en toelichten die ervoor zorgen dat je het lastig vindt om voorwerpen / papieren etc. los te laten. En ook wat het je oplevert.

Je kunt de online cursus in zijn geheel volgen voor €97, ook is het mogelijk om alleen de les over ‘Loslaten’ te volgen voor €35. Hoe fijn is het om rust en ruimte in je eigen huis te voelen. Met de spullen waar jij van houdt!

Hier vind je meer informatie over de online cursus.

 

 

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl