Zo maak je een einde aan de rommel in je hoofd

We denken vaak dat onze omgeving de grootste stoorzender is en ons weg weghoudt of weghaalt van wat we eigenlijk willen. Toch valt dit in de praktijk wel mee. Het zijn vaak onze eigen gedachten die hier een grote rol bij spelen.

INC Professional Organizing_Opruimen_einde chaos huis en hoofd AmersfoortIedereen bewaart honderd-en-één zaken in zijn of haar hoofd. We hebben hierbij de illusie dat we alles keurig kunnen opbergen in een laatje met een labeltje erop. En dat we dit laatje pas weer openmaken zodra we wat hierin zit weer openmaken. Niets is minder waar. Ons geheugen doet precies waarvoor het is gemaakt. Namelijk ons helpen herinneren aan alles wat we hebben gedaan, wat we nog moeten doen. Tevens aan wat er mis kan gaan, wat er daadwerkelijk is misgegaan, maar gelukkig ook wat er wel is goed gegaan. Ook nieuwe ideeën worden gegenereerd. Ondertussen stapelen de gedachten zich op. En voor je het weet is het in je hoofd een chaos. En lijkt het wel of je hoofd kan ontploffen. Help!

Gelukkig is het wel mogelijk om je hersenen ‘voor de gek te houden’. Hierdoor is een verbeterslag mogelijk als het gaat om het creëren van meer rust. Lees mijn 5 tips die hieraan bij kunnen dragen.

Tip 1: wie schrijft die blijf uit z’n hoofd

INC Professional Organizing_werk en prive in ControlOm ronddwalende gedachten de baas te blijven is het doeltreffend om dingen op te schrijven. Hoe en waar maakt niet uit. Werk je graag in ‘Wunderlist’ op je telefoon, of ben je iemand van papier? Beiden is natuurlijk prima. Alleen losse papiertjes zijn niet aan te raden, omdat er een grote kans is dat deze rondslingeren en je juist als je ze nodig hebt, niet bij de hand hebt. Een goede manier is ook een fijne agenda met een mogelijkheid om veel in te noteren. Zelf ben ik enorm fan van ‘My Journal’. Lekker overzichtelijk!

Tip 2: sluit je dag mentaal af

Wellicht herken je jezelf hierin? Rond 17.30 uur ren je weg van je werk, met de telefoon aan je oor. Met je jas half aan en je tong op je schoenen haal je op het nippertje de trein. Grote kan dat je de werkdag achter je aan sleept het dat het lang duurt voordat je je ‘werk’ kwijt bent. Is deze situatie niet op jou van toepassing, prima, niet aan veranderen.

Heb je er wel last van en zeurt je werkdag nog een tijd door, sluit dan je werkdag mentaal af.

  • begin rond 15 minuten voor het einde af te ronden
  • schrijf alles op dat je had willen doen en niet aan toe gekomen bent. Kijk wanneer je daar ruimte voor hebt in je agenda
  • geef jezelf een schouderklopje voor alles dat je wel hebt gedaan
  • vraag jezelf af welke problemen door je hoofd spoken? Vraag jezelf af of je er nu op dit moment iets aan kunt doen? Neem een helder besluit of je er wel of niet wat aan gaat doen. Als je er iets aan kunt doen, accepteer de situatie en laat het los.
  • ruim je spullen op.
  • sluit je laptop af en ga weg op het moment dat je je voorgenomen had. Morgen weer een dag ;-).

Tip 3: ontstop je werk geheugen

Als je de hele dag achter de computer zit, heb je jouw werkgeheugen volgeladen met informatie. Je eigen harde schijf is volgeraakt. Dit wil zeggen ze slaat informatie op in haar database om die vervolgens weer op te roepen als dit nodig is. Dit proces gebeurt op de achtergrond zonder dat je dit in eerste instantie in de gaten hebt. Echter; het wegschrijven (soort van verteren), duurt langer dan de tijd die het kost om nieuwe informatie tot ons te nemen. Dit betekent dat in de loop van de dag een soort van verstopping optreedt. Je kunt hier het volgende aan doen:

  • zorg voor afwisseling in taken
  • plan ingewikkelde klussen direct ’s ochtends (dan is je hoofd nog fris)*
  • neem meer pauzes

* meer lezen over een productieve werkdag, check mijn blog met 15 tips.

Tip 4: zet alle afleiders uit

Doe je best eens ongestoord aan een opdracht / klus / project door te werken. Je kunt je het best focussen als je niet wordt afgeleid door geluiden afkomstig van je laptop en/of telefoon. Jij kiest wanneer je de stroom informatie checkt. En vooral wat je hieruit kiest. Want nee, het loont echt niet om overal van op de hoogte te zijn. Oeps tijdens het schrijven van deze blog ben ik al zeker vijf keer uit m’n concentratie gehaald door What’s app meldingen….

Tip 5: maak keuzes

Wellicht een heel vanzelfsprekende, maar wel eentje die heel doeltreffend is. Maak keuzes op het gebied van werk en in je vrije tijd. Zeg wat vaker nee. Bijvoorbeeld op dat vergaderverzoek, maar ook tegen deelname in een commissie of tegen een verjaardag. Leren nee zeggen heeft veel voordelen in de huidige maatschappij die maar voortdendert. Je leert te kiezen voor jezelf. Het betekent niet dat je individualistisch of asociaal hoeft te worden, maar mensen leren je wel te waarderen en appreciëren om hoe jij bent en waar jij voor staat.Opruim coach huis en hoofd_INC Professional Organizing

Social Media zijn leuk, maar ook hierin kun je keuzes maken. Je kunt mensen en/of groepen ontvolgen van dingen die je niet meer interesseren. Je kunt dit zelfs doen, zonder dat de groep of de persoon in kwestie hiervan op de hoogte zijn. Dit levert snel mentale ruimte op. Wat je niet meer volgt, kan je aandacht ook niet opeisen. Dit heeft tot gevolg dat jij meer ruimte in je hoofd krijgt om met andere zaken bezig te zijn.

Wil je meer weten over rust in je hoofd? Ik help je graag!

Bronnen die ik gebruikt heb bij deze blog: Timemanagement 3.0., door Denise Hulst. Opruimen maakt gelukkig, door Annelies Mentink.

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl